Baza znanja Stručni skupovi

Simpozij: Mediji na drukčiji način, 8. svibnja 2014., Zagreb

07.05.2014. HUOJ

Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja. Može se provoditi u širokom rasponu korištenih sredstava i postupaka, od uništavanja nepoželjnih sredstava izražavanja, preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova, do mijenjanja, izokretanja, odnosno falsificiranja onih dijelova koji se ne podudaraju sa svjetonazorom ili zakonskim odredbama vlasti ili urednika. U Hrvatskoj neprilike s cenzurom doživljavaju autori i čitatelji od srednjega vijeka do danas.

Više o cenzuri saznajte na simpoziju Mediji na drukčiji način, 8. svibnja 2014. na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj od hrvatskih novinara koji su se susreli s istom u praksi.

Šestu godinu zaredom Udruga studenata komunikologije i novinarstva „Komuna“ i Odjel komunikologije s Hrvatskih studija pozivaju vas da posjetite simpozij Mediji na drukčiji način te saznate nešto više o aktualnoj temi simpozija, cenzuri. Simpozij će se održati 8. svibnja 2014. godine u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati.

Na temu cenzure predavanja će održati Andreja Žapčić (gong.hr) „Bijela knjiga – Kronika prijetnji i napada na novinare“, zatim Gordana Vilović (FPZG) „Cenzura – jučer, danas, sutra" i Nataša Škaričić (Slobodna Dalmacija) „Cenzura i novinarska autonomija“. Uz stručne predavače, predavanja će održati i studenti komunikologije: Ana Šain „Farmaceutska industrija i mediji: istine i laži“, Bojan Kupirović „Izvještavanje o slučaju HE Ombla u jutarnjem i večernjem listu“ te Kristina Koščević „Etička pitanja i manipulacije u oglašavanju“.

Program simpozija završit će zanimljivom panel raspravom na temu cenzure pod naslovom „Medijska sloboda u Hrvatskoj“. U panel raspravi sudjelovat će Robert Valdec (novinar), Domagoj Jakopović Ribafish (NOVA TV), Elizabeta Gojan (HRT) i Helena Puljiz (tportal); moderator panel rasprave bit će Tihomir Ladišić (24sata TV).

U sklopu simpozija je kao i svake godine organiziran natječaj za najbolji likovni uradak, fotografiju i esej, a prijave su još uvijek u tijeku. Istekom natječaja sve pristigle fotografije, likovne uratke i studentske eseje pažljivo će razmotriti i vrednovati stučno povjerenstvo. Rok za prijavu je 4. svibnja 2014. godine, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Mediji na drukčiji način kao i Facebook eventu. Autore najbolje fotografije, likovnog uratka i studentskog eseja organizatori će bogato nagraditi te predstaviti na ovogodišnjem Simpoziju. Najbolje fotografije i likovne uratke koji će ući u uži krug također će se izložiti u predvorju dvorane Zagreb, na Hrvatskim studija. Zato – fotoaparate, kistove i olovke u ruke i prikažite što je za vas Cenzura!

U realizaciji našeg događaja  pomogli su nam naši sponzori: AGM, Školska knjiga, Algoritam, kazalište Gavella, kazalište Kerempuh, 24 sata, Studio HRG i brojni medijski pokrovitelji.

BezCENZURE  – vidimo se 8. svibnja u 10h na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj!