Baza znanja Stručni skupovi

Festival održivog razvoja - IZLET, 5. i 6. lipnja 2014. u Osijeku

06.05.2014. HUOJ

 

Drage članice i članovi HUOJ-a, organizator Festivala održivog razvoja - IZLET, koji će se održati u Osijeku 5. i 6. lipnja 2014. u prostoru stare tiskare Litokarton, omogućio je članovima HUOJ-a popust od 10% na cijenu kotizacije.

Sve što morate napraviti prilikom prijave jest označiti kvačicom kućicu za članove HUOJ-a koja se nalazi u sljedećoj prijavi:  http://izlet.hr/wp-content/uploads/2014/03/IZLET_prijava.pdf

Ovdje pogledajte program Festivala, a o cijenama kotizacije i posebnim pogodnostima koje se nude čitajte ovdje.

Druge dodatne informacije potražite na www.izlet.hr ili kontaktirajte organizatora na kotizacije@izlet.hr

IZLET je zajednički projekt tvrtki Fairground, Studio Conex i Luminis, a programski partner Festivala je GfK Croatia

Dugoročna održivost hrvatskog gospodarstva, energetska učinkovitost, društveno odgovorno i održivo poslovanje, metode ekološkog uzgoja hrane, razvoj ekološke proizvodnje i potencijal plasmana eko proizvoda samo su neke od tema prvog Festivala održivog razvoja Izlet.

Vodeći hrvatski stručnjaci, predstavnici gospodarstva, javnih institucija i nevladinih organizacija, autoriteti na područjima svoga djelovanja, otvoreno će razgovarati o održivosti razvoja hrvatskog gospodarstva, ali i društva općenito, dotaknuti se trendova u susjednim zemljama, Europskoj uniji i svijetu te pokušati zacrtati moguće putove ostvarenja ideje dugoročno održivog razvoja Hrvatske.

Prvi dan Festivala Izlet ujedno je i Svjetski dan zaštite okoliša, odnosno godišnjica održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda s ciljem dugoročne održivosti Zemlje.  Vodeći se definicijom održivog razvoja Ujedinjenih naroda prema kojoj razvoj može zadovoljavati potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja budućih generacija kroz pomirbu tri stupa održivosti: potreba okoliša, gospodarstva i društva, Festival Izlet će otvoriti provokativne teme, ponuditi konkretne slučajeve iz prakse, otvoriti diskusije i sučeliti često oprečne stavove na pitanja kao što su:

  • Je li stanje  hrvatskog društva i gospodarstva (ne)održivo?
  • Kako pomiriti potrebe društva, gospodarstva i okoliša? Ima li razvoja bez utjecaja na okoliš?
  • Koliko smo ekološki osviješteni? Zašto 2/3 Hrvata smatra da su za očuvanje prirode i okoliša odgovorni država i kompanije, pa tek onda sami građani? Što to znači za hrvatsku državu i kompanije?
  • Kako proizvesti i prodati hrvatske ekološke proizvode?

U kolikoj mjeri globalne promjene utječu na hrvatsko gospodarstvo govori dr. sc. Igor Matutinović, direktor agencije za istraživanje tržišta GfK Hrvatska, koji se uz profesionalnu karijeru uspješno bavi i znanstveno-istraživačkim radom na području održivog razvoja:

Na globalnoj razini sučeljavaju se prijetnje klimatskih promjena i trend rasta cijena energije, što vodi do dugoročnog rasta cijena hrane s povremenim eskalacijama cijena, što najviše pogađa siromašnije dijelove stanovništva. Ti negativni trendovi traže drugačiju razvojnu i industrijsku politiku - politiku koja ima dugoročne ciljeve i usmjerena je na očuvanje društvene stabilnosti i nacionalne sigurnosti - industrijska politika za održivost. Hrvatska trenutno nije spremna uhvatiti se u koštac s tim izazovima i nedostaje joj dugoročna perspektiva razvoja, što može imati vrlo negativne posljedice na životni standard stanovništva i socijalni mir. Rješenja, međutim, postoje.

Za sve sudionike Izleta organiziran je i besplatni izlet u Baranju, na kojemu će vas u prekrasnom ambijentu eko imanja Orlov put dočekati izvrsna domaća slavonska večera.

Pridružite nam se u Osijeku, educirajte se, upoznajte zanimljive ljude i zabavite se s nama!